Suntem deosebit de onorați să anunțăm încheierea unui parteneriat între Syntopic și Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN) al Facultății de Drept, Universitatea București. Grație membrilor acestui Centru, printre care se numără domnii profesori Valeriu Stoica, Marian Nicolae, Mircea Dumitru și domnul Sever Voinescu, cărora le mulțumim pentru că au înțeles importanța sprijinului necondiționat dintre generații, vom colabora, începând de săptămâna aceasta, în organizarea unor dezbateri, conferințe, și cursuri, dar și în acordarea unor burse de traduceri sau de cercetare tinerilor care doresc să atingă performanța intelectuală și academică. Nu în ultimul rând, un alt obiectiv pe termen lung al acestui parteneriat este organizarea unor concursuri de eseuri pentru liceeni, care vor putea beneficia de feedbackul unora dintre cei mai reputați profesioniști din spațiul românesc, atât în domeniul dreptului, cât și în domenii adiacente, de analiză normativă, cum ar fi filozofia, sociologia, economia sau teologia.

O parte dintre colegii noștri lucrează deja la antologii de traduceri sau la redactarea unor lucrări academice susținute de Centru, beneficiind, de asemenea, și de sprijinul unui consiliu academic internațional remarcabil, o rețea de scholars în care fiecare se află la vârful domeniului său de cercetare. Aici îi amintim pe Samuel Gregg (Acton Institute), Nicholas Rescher (University of Pittsburgh), Gerald Bradley (Notre Dame University) și Francis Russell Hittinger (Academia de Studii Pontificale Sf. Toma din Aquino).

Pentru a înțelege mai bine misiunea, obiectivele și ariile de cercetare ale CSDNAN, puteți citi mai jos descrierea Centrului:

„Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă s-a constituit din dorința de a încuraja cercetările privind gândirea normativă sub toate formele ei (morală, juridică, politică și social-economică) și pentru a recupera și promova un anumit tip de reflecție juridică, filosofică și socială care a dispărut aproape cu totul din spațiul universitar și cultural românesc și nu numai. Centrul ia ca punct de reper paradigma dreptului natural (ius naturale), încurajând dezbaterile nu doar despre doctrinele și abordările asociate acestei tradiții, ci și reacțiile și critica la adresa ei. Centrul, o inițiativă interdisciplinară, își propune racordarea spațiului academic și intelectual românesc la comunitatea internațională a cercetătorilor din domeniu, precum și relansarea gândirii românești în domeniile juridic, social și filosofic prin organizarea unui forum de dezbatere intelectuală, prin încurajarea cercetării, publicațiilor și traducerilor, prin diseminarea ideilor, precum și prin susținerea noilor generații de cercetători în domeniu printr-o serie de burse si programe de mentorat.”

Dacă doriți să fiți la curent cu toate evenimentele care vor avea loc sub egida acestui parteneriat, vă invităm să urmăriți site-ul http://csdnan.ro și, desigur, platforma noastră. Încurajăm tinerii elevi și studenți, dar și orice alte persoane interesate de acest proiect, să participe la activitățile noastre sau, dacă au o inițiativă potrivită acestui parteneriat, să ne scrie despre ea la [email protected].

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Syntopic este un proiect publicistic inedit, care încearcă să aducă laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. Este pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.