Dezbaterea moderată de colaboratoarea noastră, Antonia Pup, s-a concentrat asupra prezentului și viitorului proiectului european într-o lume a incertitudinilor. Cum arată astăzi proiectul european în raport cu ideile părinților fondatori? Vorbim în continuare de o Europă a națiunilor, sau facem pași hotărâți în direcția unei construcții de tipul Statelor Unite ale Europei? A rămas Uniunea Europeană fidelă declarației istorice a lui Robert Schuman? Este astăzi Uniunea Europeană un proiect al libertăților comune sau, dimpotrivă, al centralizării excesive? Putem vorbi de o reașezare a ordinii europene, în contextul războiului din Ucraina, respectiv al perspectivelor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Care ar trebui să fie poziția României în acest peisaj? Iată câteva din întrebările abordate în discuția pe care vă invităm să o urmăriți mai jos.

 

Invitații noștri au fost domnii Teodor Baconschi, Bogdan Dima și Silviu Rogobete, cărora le mulțumim încă o dată pentru amabilitatea de a participa la discuția organizată de Syntopic.

 

Dezbaterile Syntopic reprezintă un proiect al platformei Syntopic prin care încercăm să aducem împreună specialiști din discipline diferite, care să discute despre temele și subiectele de interes pentru societatea contemporană. Dezbaterile Syntopic încearcă să răspundă nevoii de a readuce în prim planul discuțiilor publice experți și specialiști a căror competență și autoritate epistemică pot contribui la clarificarea și soluționarea acelor probleme care ne afectează pe toți.


image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Syntopic este un proiect publicistic inedit, care încearcă să aducă laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. Este pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.