Prima întâlnire din seria Dezbaterilor Syntopic a explorat întrebarea „Ce ne-au arătat ultimii doi ani despre limitele științei”? Așa cum ne amintim cu toții, în ianuarie 2020 un virus nou se răspândea rapid în toată lumea. În mai puțin de câteva luni, spitalele au fost copleșite, economia zdruncinată, școlile închise, iar un lockdown cvasi-general a ținut pentru mai multe luni întreaga populație în case.

În acest timp, informațiile primite de la comunitatea științifică nu satisfăceau criteriile de coerență pe care publicul larg le aștepta de la reprezentanții științei. În combinație cu multe dintre măsurile haotice luate de guvernele naționale, societatea s-a împărțit, grosso modo, în două tabere ireconciliabile: pe de o parte, cei care susțineau o strategie dură de combatere a pandemiei și cereau ca recomandările venite din partea comunității științifice să aibă o pondere mai mare în deciziile guvernelor; pe de altă parte, cei care susțineau că măsurile restrictive sunt inadecvate, disproporționate și făceau apel la opiniile unor specialiști și la unele articole științifice pe care presa mainstream le ignora.

Din confruntarea celor două tabere au luat naștere două întrebări: este știința cu adevărat capabilă să răspundă unei provocări de tipul celei cu care ne confruntăm acum? Și, pe de altă parte, este știința o întreprindere neutră în raport cu diferitele valori și opinii prezente în societate? Unul dintre subiectele cel mai des invocate – și, cu toate acestea, prea puțin discutate – a fost acela al limitelor științei. Nu cumva am avut prea multe așteptări de la ce poate și ce ar trebui să facă știința?

I-am invitat pe domnii Daniel Funeriu, Mihnea Boștină și Virgil Iordache pentru a discuta despre ce este, mai precis, această întreprindere umană numită „știință”, care sunt așteptările legitime pe care ar trebui să le avem de la ea, care îi sunt limitele și cât de vulnerabilă este atunci când dezbaterile care au loc în mod obișnuit în jurnalele științifice devin un subiect de discuție pentru jurnaliști și publicul larg.

Dezbaterile Syntopic reprezintă un proiect al platformei Syntopic prin care încercăm să aducem împreună specialiști din discipline diferite, care să discute despre temele și subiectele de interes pentru societatea contemporană. Dezbaterile Syntopic încearcă să răspundă nevoii de a readuce în prim planul discuțiilor publice experți și specialiști a căror competență și autoritate epistemică pot contribui la clarificarea și soluționarea acelor probleme care ne afectează pe toți.

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Syntopic este un proiect publicistic inedit, care încearcă să aducă laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. Este pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.