Michael Jastram s-a născut în Berlin în 1953. A absolvit Kunsthochschule, secția de sculptură. Este actualmente profesor asistent pentru sculptură la Artschool-International din Berlin.

A expus în galerii renumite din Bruxelles, Hanovra, Schwerin, Hamburg, Singapore, Berlin, Paris, Mannheim și Sao Paulo.

Opera lui Michael Jastram trăiește din tensiunea dintre trecut și prezent. El se încadrează în tradiția sculptorilor germani Rauch și Schadow. Motivele sale reflectă temele primordiale ale artei: călăreț și căruță, case, turnuri și porți – simboluri celeste – motive care se referă la cele mai vechi artefacte ale creației umane. Cu toate acestea, prezentul este întotdeauna detectabil prin urmele pe care artistul le lasă în timp ce produce sculpturile. Bronzurile sale sunt inițial modelate în tencuială, care este moale mai întâi și foarte dură când este uscată, astfel încât amprentele artistice să fie vizibile, precum și loviturile ascuțite ale ciocanului și daltei. Poarta reprezintă tensiunea dintre securitate și libertate.

 

Ce se întâmplă, întreabă Jastram, „când trecem prin poartă și ne avântăm în necunoscut? Această problemă se află în centrul oricărei povești eroice și fiecare dintre noi se confruntă cu ea în procesul adesea dureros al devenirii”.

 

Imagine: Michael Jastram

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Ilinca Bernea este scriitoare și poetă, doctor în filosofie, cu specializarea teoria artei/estetică. Este critic și curator de artă, laureată a unor premii naționale de literatură. Dintre romanele sale amintim Numele tău și Alte Erezii, publicat de Polirom în 2017 și Cutia Neagră, publicat de Timpul, căruia i-a fost decernat premiul pentru proză al revistei Convorbiri Literare.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.