Societatea contemporană: despre consens și (di)viziune
De când lumea, oamenii s-au tot adunat împreună: pentru a-și crește șansele de supraviețuire, pentru a forma o comuniune în centrul căreia se află Dumnezeu ori pur și simplu pentru a-și atinge scopurile pe care au început să și le definească de unii singuri. Astăzi, într-o lume eterogenă valoric și din ce în ce mai radicalizată, în care tehnologia ocupă un rol tot mai important în gestionarea relațiilor noastre, ni s-a părut pertinent să punem în discuție viitorul comunităților. Tema pe care o vom explora în următoarea lună la Syntopic se numește „Societatea contemporană: despre consens și (di)viziune”.
Vom încerca să reflectăm asupra următoarelor probleme: Pe ce criterii se vor mai agrega comunitățile în vremea spațiului virtual și a polarizării? Sunt necesare fundamente morale comune pentru coeziunea diferitelor comunități sau relațiile dintre ele pot fi funcționale doar pe baza pieței și instituțiilor asociate ei? Răspund comunitățile agregate pe baza unor preferințe mai degrabă arbitrare și nesemnificative (gin lovers, dog lovers etc.) nevoii de definire a identității într-o lume în care indivizii sunt alienați și confuzi? Vă invităm să descoperim împreună provocările pe care comunitățile le vor avea de înfruntat în anii ce vor urma.
Antidotul pe care îl văd împotriva molimei radicalizării are două componente: educația și smerenia. Educația sub orice formă, în care cuprind și expunerea la religie și cultură, ne provoacă să ne punem marile întrebări despre lume: cea din noi, cea din semenii noștri și cea din jur; iar smerenia este atât un stimulent, cât și un produs al educației, căci realizarea infinității cunoașterii în opoziție cu propria limitare omenească nu poate fi decât un binecuvântat sentiment dezarmant.
Principiul egalității în fața legii reprezintă garanția că diviziunea socială este limitată și temporară, ne asigură că există soluții pentru conflicte, că există un mod de a atinge un consens, indiferent de locul pe care îl ocupăm în societate; nu este doar pentru o comunitate distinctă, cu granițe insurmontabile, ci pentru tot corpusul de cetățeni.
Visul unificării religiilor aparține spiritului non-religios care vrea să își facă o casă aici pe pământ. Obsesia unificării orizontale este astfel opusul spiritului religios vertical care este a) spirit misionar (auto-identitar) și b) spirit pelerin dedicat patriei metafizice. Ecumenismul este deci un alt duh, meta-religios: filosofic sau politic.
Grupusculul este, dintre toate formele de polarizare și atomizare a societății, o manieră eminamente excluzivă de coagulare a oamenilor. Grupusculele se construiesc pe soclul unui grup preexistent, care – măcar într-o viziune naivă – ar trebui să fie în stare să funcționeze singur, angajându-și întreaga resursă umană.
Preferințe pentru modulele cookie
Folosim cookie-uri pentru a ne optimiza site-ul și serviciile.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesar în scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări prin intermediul unei rețele de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic este necesar pentru a crea profiluri de utilizator spre a trimite publicitate, sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri similare de marketing.