Cum ar fi dacă i-am ruga pe Kamala și pe Trump să se descrie în cinci cuvinte?
Kamala ne-ar spune că e „Vice President of the United States. Wife to the first @SecondGentleman. Momala. Auntie. Fighting for the people.”. Adică „Vicepreședintele Statelor Unite. Soția primului @AlDoileaGentleman. Mamala. Mătușică. Luptătoare pentru popor”. Un profil complex, nu? Totuși, trei dintre cele cinci funcții pe care le reprezintă Kamala privesc familia. Înțelegem că doar două cincimi din Kamala sunt de politician și restul sunt de casă? Greu de crezut. Dar alți colegi de partid cum se recomandă? Aparent după aceeași structură: funcție politică – căsătorie – copii – nepoți. Iată-l pe președintele Biden: „46th President of the United States, husband to @FLOTUS, proud dad & pop”, adică „Al 46-lea Președinte al Statelor Unite, soțul lui @FLOTUS, tătic și bunel mândru”. Ce înțelegem de aici? Că familia primează. Și adevărul e că familia primează și nu e neapărat condiționată de relația de sânge, ci de iubirea necondiționată. De exemplu, Momala, o contracție evidentă între „mom” și „Kamala”, este numele pe care candidatul liberal îl primește de la fiicele ei adoptive1.
Explicit, Kamala propune votanților americani o figură maternă (sau cel puțin de mătușică) care să lupte pentru îndreptarea poporului pe o Nouă Cale Înainte („A New Way Forward”)2, precum a promis în discursul de acceptare a nominalizării la prezidențiale. Într-adevăr, instinctul matern al Kamalei se enunță într-o serie de promisiuni electorale privitoare la reducerea costului medicamentelor, reducerea taxelor și a costurilor imobiliare, precum și creșterea drepturilor reproductive3. În ce privește politica externă și criminalitatea internă, Mamala urmărește urgentarea păcii și sistarea oricăror forme de conflict. Kamala iubește tinerii și le înțelege cultura4, vrea să susțină familiile5, vrea o Americă deschisă cultural6 etc. Vedem astfel fața nutritivă, cordială și integratoare a unei entități prin excelență materne pe care publicul american o poate accesa printr-un simplu mesaj scris la numărul de telefon făcut public pe pagină7.
În același timp, „leoaica moare pentru puii ei”, adică deține obligatoriu și o dimensiune beligerantă necesară exercitării funcției protectoare, dincolo de proiectul vindecător și restaurator. Bine, dar cine este inamicul? Fără îndoială, Donald Trump. Într-adevăr, pe pagina web a Kamalei găsim trei rubrici majore: Evenimente (unde sunt anunțate viitoarele ieșiri publice), O Economie a oportunității (unde găsim enunțate principiile administrative la care aderă cuplul Kamala-Waltz, principii orientate către elevarea economică a clasei de mijloc și a antreprenorilor mici) și, ultima rubrică, Planul Trump 2025.
Această ultimă rubrică este mișcarea protectoare, preventivă, sau defensivă de care spuneam: un avertisment strigat cu toată puterea către poporul american aflat pe buza unei prăpăstii de care nu este conștient8. Insistența cu care critică inițiativele lui Trump cuplată cu atitudinea ei maternă o proiectează pe Kamala în spectrul marianic al femeii care dă piept cu lumea politică fiindcă „așa nu se mai poate!”. Din punct de vedere programatic, Kamala se înscrie în continuitatea marilor doamne caritabile ale istoriei. În special, figurile de care amintește cel mai puternic sunt Zenobia, regina Palmirei, care a avut curajul să se opună dominației Romane, și Maica Tereza, a cărei deschidere spirituală este intolerantă doar cu lipsa de toleranță.
De cealaltă parte, Trump joacă o carte pusă la îndemână de evenimentul din 13 iulie, adică de tentativa de asasinat. Trump se pune (sau se găsește pus) în proximitatea lui Lincoln și a lui Kennedy, a lui Theodor Roosevelt și a lui Ronald Reagan. Contul lui de Twitter ne spune simplu: „Al 45-lea președinte al Statelor Unite”. Pe scurt, istoria este deschisă din nou, iar Trump se află în mijlocul ei, ca un erou mitic care își deschide brațele pentru a răzbi împotriva torentului, cu riscul vieții. Trump a fost vânat inclusiv pe teren privat, însă faptul nu a avut un ecou mediatic atât de puternic, ci chiar a produs un efect indezirabil, fiindcă a făcut conștiința publică să întâmpine redundanța ușor iritată: „iarăși?!”. Trump eroul, Trump victima, Trump hărțuitul, Trump curajosul.
Trump este un individ atât de periculos pentru mecanismele malefice care macină America9 încât acestea încearcă din răsputeri să-l oprească, dar nu reușesc, fiindcă forța binelui în serviciul căreia el se află îl protejează și îi dă curaj. Acesta este motivul pentru care Trump revine în 5 octombrie în Butler, locul în care s-a petrecut prima tentativă de asasinat, și îl aduce cu el pe Elon Musk10, un titan tehnologic al cărui geniu se înscrie explicit în tradiția vizionară a lui Tesla, Edison sau Oppenheimer. Figura mesianic-sacrificială a lui Trump alături de figura profetic-vizionară a lui Musk vin să asigure publicul american de faptul că nu trebuie să se teamă, fiindcă ei garantează pentru prosperitate, siguranță, performanță și stabilitate în libertate. Trump vrea să ne scoată din capcana pe care ne-o întinde Mincinoasa Kamala Harris11, iar Kamala vrea să oprească distrugerea inadmisibilă implicată de către o eventuală administrație republicană12.
Amândoi strigă „Prăpăd! Minciună! Capcană!”. Amândoi promit salvare. Mamala îi iartă pe toți. Donut Trump îi pedepsește pe vinovați. Mamala taie taxele. Donut taie privilegiile atribuite neglijent. Mamala elevează clasa de mijloc. Donut ridică din sărăcie clasa de jos. Mamala vrea pacea universală. Donut vrea o Americă imbatabilă. Pentru Kamala, inamicul cel mai rău al Americii este Trump. Pentru Trump, inamicul cel mai rău al Americii este Kamala. Când ambele tabere spun că celălalt este inamicul mincinos, cetățeanul rămâne într-o deplorabilă derută: „eu cu cine votez?”.
Deocamdată, americanii au de ales răul mai mic (sau binele mai mare) dintre Maica Tereza și Napoleon Bonaparte. Vedem…
Note
-
https://www.elle.com/culture/career-politics/a27422434/kamala-harris-stepmom-mothers-day/ ↑
-
https://www.policymagazine.ca/in-unity-there-is-strength-kamala-harriss-speech-to-the-dnc/ ↑
-
https://edition.cnn.com/interactive/2024/08/politics/kamala-harris-key-issues-dg/ ↑
-
https://www.prweek.com/article/1882852/kamala-harris-gen-z-marketing-strategy-why-works-why-needs-evolve ↑
-
https://www.cbsnews.com/news/kamala-harris-platform-policy-positions-2024/ ↑
-
https://www.bbc.com/news/articles/cged20l3nq8o ↑
-
https://kamalaharris.com/project2025/ ↑
-
https://eu.jacksonville.com/story/news/nation-world/2017/05/21/trump-fight-against-terror-battle-between-good-and-evil/15756062007/ ↑
-
https://twitter.com/elonmusk/status/1842048755169690103 ↑
-
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1840845084780011590 ↑
-
https://www.bbc.com/news/articles/clyw1l4lgnlo ↑
Imagine: Pixabay